Vaknade tidigt med öppet fönster och fick faktiskt krypa ner under täcket för att kunna somna om. En kylig och inte allför vänlig höstvind trängde in i hotellrummet via fönstret och det var länge sedan nu jag kände den lite huttrande känslan av köld. När jag väl slitit upp det hårdbäddade täcket och krupit under var det inga som helst problem att somna om en stund. Frukosten börjar man ju bli van med nu. Toast, bacon och stekta ägg. Dessutom var kaffet helt ok så det blir pluspoäng där.
Vi packade in oss i fordonet och tog ut riktningen söderut. Vackert och levande jordbrukslandskap och en behaglig resa ner till till Urqhart Castle vid Loch Ness som blev dagens första stopp. Det var väldigt mycket turister på plats så det blev mer en ”Jaha – då har jag varit här”-upplevelse. Men visst var det vackert. Speciellt den djupa långsmala sjön där odjuret sägs finnas någonstans i djupet lämnade skönhetsfläckar på näthinnan. Mer faktiskt än de stenhögar som utgjorde den gamla borgen.
Från Urdadain fortsatte vi till Inverness. Där blev det lunch och jag blev förvånad över att de skotska musslorna faktiskt vida överträffar de franska och belgiska. Både i storlek, tillagning och kvalitet. Jag behövde lite nya t-shirts och hittade en affär där dom kostade £1,80/st så jag köpte några och bara jag lyckas tvätta mina byxor i morgon kväll så ska jag nog nu klara mig hem vad gäller kläder som inte luktar alltför unket.
Efter både lunch och shoppingrunda i Inverness hade klockan dragit i väg mot sen eftermiddag så vi återvände mot Strathpeffer för att inte missa tisdagskvällen återkommande byfest. Kvällen i den lilla byn bjöd på det som för mig var resans tredje stora höjdpunkt. I den lilla byn hade en pluton blåsare och trummare en klockren uppvisning i skotsk traditionell musik. Samtidigt dansade unga flickor uppvisningsdanser av olika sort men efter gaelisk tradition. Det hela tog en dryg timma och var en av de häftigaste upplevelserna under resan. Att träffa på detta på en liten byfest var inget som varken jag eller någon annan räknat med. Byn Strathpeffer var en turistort. Ingen tvekan om den saken. Men det var en turistort dit många skottar åker så det blev lite trevliga samtal på bypuben innan sovdags.